Skillnad på fack och fack?

Det verkar som om tjänstemännen är bättre på vad det gäller att organisera sig än arbetstagare inom LO eller hur förklarar man sitt medlemsras inom LO? Organisationsgraden i arbetarfackföreningar har sedan 2006 sjunkit kraftigt. Hur kan det komma sig? Alla löntagares organisationsgrad sjönk med den kraftiga höjningen av a-kasseavgiften och avskaffandet av skattereduktionen år 2007 men medan det fackliga medlemsraset upphört hos tjänstemännen – och vänts till stigande organisationsgrad, har det bland arbetare bara fortsatt nedåt. Varför?

2006 var arbetarnas och tjänstemännens organisationsgrad lika hög. I dag har klyftan vidgats betydligt. Andelen fackligt anslutna idag är väsentligt högre bland tjänstemän än bland arbetare visar det på Anders Kjellbergs forskning. 62 procent av arbetarna är idag organiserade och 74 procent av tjänstemännen är fackanslutna. Det är inte så konstigt med tanke på att avgiften för a-kassan höjdes mest för LO:s medlemmar så folk valde att lämna eftersom avgiften var kopplad till arbetslöshetsgrad inom varje a-kassa. Ta facket för anställda inom Hotell-, och restaurang som exempel de gick från en organisationsgrad på omkring 52 procent vid 2006 till 28 procent 2016. Den 1 januari 2007 höjdes priset på deras a-kassa med 600 procent om man också tar hänsyn till att skattereduktionen avskaffades.

Tjänstemannafackens medlemsantal pekar nästan alla uppåt. Av Sacos 23 förbund går över hälften plus. Störst medlemslyft gör Sveriges Ingenjörer som går från 144 996 medlemmar till 148 623. Även Akademikerförbundet SSR och Läkarförbundet går starkt framåt med över 2500 nya medlemmar var.
Sacos siffror innehåller dock alla medlemmar, inte bara yrkesverksamma. Något som Anders Kjellberg pekar på gör det svårt att jämföra siffror, år och centralorganisationer emellan.
Den största anledningen till att TCO:s uppåtgående kurva planar ut lite för 2017 tror Anders Kjellberg beror på att Unionen inte nyrekryterar fullt lika många som tidigare år.
– TCO-förbundens ökning förefaller ha avstannat. Det gäller främst Unionen som under flera år ökat mycket kraftigt. Till detta hör också kritiken att Unionen som gjort massiv TV-reklam för fackligt medlemskap har värvat medlemmar från samtliga branscher. Något som inte alltid är bra – då de har svårt att företrädda medlemmar från samtliga branscher. Anledningen till att det finns en uppsjö av fackförbund, beror på avtalen som upprättas mellan branschens organisationer – arbetsgivarorganisationen och fackförbundet. Därför är det viktigt att veta vilket fackförbund du ska tillhöra och byta fackförbund om du gått med i fel.

En bra sida för dig som vill veta mer om facket är gåmedifacket.nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s