SD sympatisör och facket går inte ihop

Valet 2018 är påtagligt.  Svenskarna lever i ovisshet om utgången, blir det röd-grönt styre eller maktskifte? Eller blir den en ny regering?

Med tanke på att vi publicerade en artikeln om skillnad på fack och fack i förra veckan så kommer nu information från valet att många LO anslutna valt att rösta på SD. SDs framgångar ett oväntat bekymmer för LO står det på SvD. Kanske inte helt sant. Det har varit känt att SD lockar till sig LO-medlemmars stöd. Däremot på vilka grunder är mer oklart.

GPs ledare ställer sig frågan som rör det faktum att åtskilliga traditionella S-väljare har tagit klivet över till Sverigedemokraterna. Hur ska S locka tillbaka dem under de kommande fyra åren? Att både direkt och indirekt stämpla dem som fascister har visat sig vara en kontraproduktiv strategi. Och hur ska S framöver bemöta SD i parlamentariska församlingar? Målet måste vara att återupprätta en trovärdig politik som återvinner väljare från SD till S utan att samtidigt skrämma bort de S-väljare som genuint avskyr SD och de missnöjda vänstersossar som man vill få tillbaka från Vänsterpartiet. Ingen lätt politisk ekvation. Många LO-medlemmar har lagt sina röster på SD. Hur ska detta hanteras utifrån fackförbundets politiska och finansiella navelsträng till Socialdemokraterna? Ledarskribenten skriver att ”LO måste rimligtvis förändra sitt förhållningssätt gentemot SD, riksdagens troligtvis tredje största parti, för att öppna upp nödvändiga påverkanskanaler”. Något som jag inte tror LO-facket är intresserade av, istället har man valt att tydligt markera sitt ställningstagande. Att fackliga värderingar går inte hand i hand med SD:s värderingar. Vissa ideologier går inte ihop – det handlar om förtroende, som hela fackrörelsens ideologi bygger på. Så istället så petas SD:s toppnamn bort från facket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s